gondolatok

Házi komposztáló kas


Házi komposztáló kas

A hazai elméből kipattant frappáns kerti találmány egyszerre komposztáló és veteményes is. Az ötlet Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpont biogazdaságában fejlesztette ki a komposztáló kast. Ez a kasfonással készülő permakultúrás építmény egyaránt alkalmas a konyhai-, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve meleg-ágyásként is tökéletesen funkcionál. Alkalmazása elsősorban olyan kertekben javallott, ahol kevés a hely, vagy nem jó minőségű – esetleg szennyezett – a föld, pl. forgalmas út menti kertek, „városi tanyák”.

Jó termőföld, saját élelmiszer

A belső, 1 méter magas kör maga a komposztáló, a külső 40 centiméter magas kör pedig a veteményes. A komposztálóból szépen – a gravitáció hatására -, szétáramlanak a tápanyagok, folyamatosan táplálva a külső veteményes részt. Ha jó alapanyagokat komposztálunk, zöldségeink és fűszernövényeink gyors fejlődéssel és bő terméssel fognak minket megjutalmazni.

A képen látható komposztáló kasban például 15 féle növényt találunk: kétféle paradicsom, karalábé, tárkony, lestyán, medvehagyma, fokhagyma, saláta, eper, szamóca, curry, levendula, zeller, körömvirág, zsálya, bazsalikom. Kasunk azonban nemcsak biztonságos táplálékforrásként szolgál: a komposztálással harmadával csökkenthetjük a kukába kerülő szemét mennyiségét is.

A komposztáló kas, mint meleg ágyás

Tavasszal melegágyként is használhatjuk, ilyenkor néhány hosszú vesszőből formáljunk boltívet, melyet fóliával takarunk. Ilyen esetben más a külső kör töltése, alulra és a belső körbe friss komposztálandó anyagot, trágyát rakjunk, hogy melegítsen. Minden magra ajánlott ez a meleg ágyás, csak figyelni kell az alkalmankénti szellőztetésre és a megfelelő páratartalomra.

A komposztáló kas, mint veteményes

Veteményesként nagyon jó olyan növények számára, amelyek szeretnek csüngeni, és nem jó, ha a termésük a földre ér. Eper, paradicsom nagyon jól érzi magát benne. Már meglévő palántákat ültethetünk bele, tetszés szerint.

Ajánljuk továbbá a cukkinit, paprikát, salátát, karalábét, hagymát, fokhagymát. Fűszernövényeket is ültethetünk bele, de mivel ezek kevésbé igénylik a gazdag tápanyag-ellátottságot, érdemes a kas mellé ültetni őket: levendula, zsálya, citromfű, körömvirág, menta. Segítenek majd a kártevőket is távol tartani.

Tipp: Ha igazán tudatosak akarunk lenni, akkor a locsolást esővízzel oldjuk meg, így vizet is spórolunk, illetve növényeink is jobban fognak cseperedni!

A letölthető összeállítási segédletet itt találja.

Forrás: www.zoldmod.hu

http://komlomedia.wordpress.com/2012/02/23/hazi-komposztalo-kas/

 

Hozzászólások: "Házi komposztáló kas" (4)

  1. Köszönöm az átvételt és a hivatkozást.

    • Fehér Sólyom Infó szerint:

      Érték ez, láttam már a tudásbázison is a hírt, most került rá sor 🙂
      Én pedig a munkásságot köszönöm, ha nem baj vennék még át hírt….

      Áldás s békesség

      • Minden, amit értéknek találsz átvehető (a legtöbbje nem saját írás, én is sokat újraközlök, de fontosnak tartom egy helyre gyűjteni ezeket az írásokat).
        Csak egy visszamutató linket kérek.
        A fontos dolgok minél több helyen jelenjenek meg, ne lehessen elhallgatni őket! 😉

        • Pontosan így gondolom én is, azért osztom meg amit én is fontosnak látok…
          Köszönöm, és a forrás megjelölés nem saját hírnél természetesen alap..

          Áldás s békesség 🙂

Hozzászólás